Gebruiken bij een burgerlijke uitvaart

Anders dan bij een uitvaart in de kerk, bestaan er bij een burgerlijke uitvaart geen vaste rituelen. De inhoud en de vorm van de  plechtigheid kunnen volledig door de nabestaanden worden bepaald, hierin bijgestaan door de uitvaartverzorger en/of de medewerkers van het crematorium.

Mensen kiezen er steeds vaker voor om een eigen persoonlijke toets te geven aan de uitvaart. Hoe pijnlijk een afscheid ook is (en hoe vreemd het misschien ook klinkt), mensen kunnen tevreden en met een goed gevoel terugblikken op de uitvaart.

 

Teksten en muziek

bij een niet-kerkelijke uitvaart bekijken we hoe we de uitvaart zo persoonlijk kunnen maken als u het zelf wil:

er kunnen persoonlijke teksten worden voorgelezen door de familie of door ons;

het levensverhaal van de overledene kan worden verteld;

er is ruimte en tijd voor muziek, waarbij u het beste kiest voor liedjes die bij u herinneringen oproepen of die een bepaalde betekenis heeft in het leven van de overledene;

wanneer u dat wenst, kunnen er ook foto’s worden geprojecteerd.

De locatie van de plechtigheid
In tegenstelling tot een kerkelijke uitvaart kan een burgerlijke dienst op elke geschikte locatie gebeuren. Meestal kiest men voor een aula (in het crematorium of in ons funerarium in Waarschoot), maar we hebben ook al plechtigheden begeleid in open lucht of zelfs bij mensen thuis. U beslist ten slotte zelf hoe u het liefste afscheid neemt.