Uitvaarten en het coronavirus

kerk buiten

Uitvaarten en het coronavirus

De reglementering voor de organisatie van een afscheid verandert voortdurend. We proberen deze pagina steeds up-to-date te houden.

Het belangrijkste blijft ondanks alle veranderingen onveranderlijk: ondanks alle ontwikkelingen in verband met het coronavirus kunt u zoals steeds op ons rekenen. Wij blijven voor u klaar staan.
Wij volgen nauwlettend de instructies van de overheid bij het organiseren van onze uitvaarten.
Hieronder kunt u lezen wat dat in de praktijk inhoudt.

update 5 maart 2021

Waardig afscheid

Uitvaartmussche.be staat voor een waardig en persoonlijk afscheid voor iedereen. Dat is en blijft ons uitgangspunt, ook nu de bestrijding van het coronavirus om vergaande aanpassingen vraagt in de uitvoerig van ons beroep. We blijven nabestaanden met raad en daad bijstaan.

(Vermoedelijk) overlijden door coronavirus

Indien iemand (vermoedelijk) is overleden door het coronavirus, dan moet u dit al tijdens het telefonisch aanmelden van het overlijden vermelden. Zo kunnen wij de nodige maatregelen nemen voor de gezondheid van alle betrokkenen.

Bespreking van de uitvaart

Een gevolg is dat bij het regelgesprek – waarin een uitvaart aan tafel met nabestaanden wordt geregeld – met respect voor de nodige fysieke afstand plaatsvindt. Dat betekent dat er maximaal twee personen van de familie aanwezig kunnen zijn.

Gepaste afstand houden

Verder heeft de overheid iedereen opgeroepen om ten minste 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.

  • Vanaf 8 maart 2021 mogen er maximaal 50 mensen aanwezig zijn tijdens een begrafenis, waarbij geldt: 1 persoon per 10 m².

  • Belangrijk is dat er steeds 1,5 meter afstand gehouden wordt, iedereen een mondmasker draagt en het lichaam van de overledene niet blootgesteld wordt. Deze regels gelden voor afscheidsplechtigheden in kerken, maar ook in de aula van het crematorium.
  • in onze eigen (kleinere) aula geldt het maximum van 10 personen.

Condoleren

Het schudden van handen is niet toegestaan. Op die manier moet de verspreiding van het coronavirus worden afgeremd.
Een alternatief voor het schudden van handen is de eigen hand op het hart te leggen of de handen ineen te vouwen voor de borst.
Houdt u sowieso gepaste afstand van minimaal 1,5 meter.

Rouwmaaltijden of koffietafels

  • Er kunnen geen rouwmaaltijden, koffietafels of recepties doorgaan.

Laten we vandaag dus op afstand blijven, om elkaar in de toekomst nog sterker te omarmen…